Futsal Introduktion


Futsal er en variant af fodbold, der spilles på hårdt underlag på en mindre bane. Futsal kan i princippet spilles alle steder og på alle tider af året, men bliver i dag hovedsageligt spillet som en indendørs vintersport. Det fremgår også af navnet 'Futsal', der er en sammentrækning af det portugiske/brasilianske udtryk 'futebol de Salão', som direkte oversat betyder 'fodbold i en sal/hal'. Futsal har således siden 1989 været FIFA's officielle bud på et indendørsfodboldspil, og fra 2008 også det eneste indendørsfodboldspil, hvor der spilles om det officielle danske mesterskab i både ungdom og senior.


Som den klassiske danske indendørsfodbold spilles Futsal på en håndboldbane. Men modsat den klassiske variant spilles Futsal uden bander, som 5-a-side og med regler & en speciel bold, der tilskynder et hurtigt teknisk og kreativt spil.


Et Futsalhold består af 5 spillere (plus op til 7 reserver), der alle må bevæge sig over hele banen. En af spillerne er målmand, der i hovedtræk må agere som en målmand på et udendørsfodboldhold. Dvs. både må parere med hænderne, samle bolden og sætte bolden i spil med udkast eller udspark. Også for markspillerne gælder, at reglerne ikke adskiller sig væsentligt fra dem, der spilles efter udendørs. Heller ikke i forhold til det fysiske spil, idet man i Futsal f.eks. gerne må takle. Ikke at det gør Futsal til et hårdt eller ligefrem brutalt spil. Det skaber derimod en intensitet i spillet, som udvikler den enkelte i en grad, der slet ikke kendes fra den klassiske indendørsfodbold.


I forhold til den almindelige udendørs fodbold har Futsal få særregler (som man kan læse om under linket Regler). Kendetegnende for disse særregler er, at de udelukkende er lavet med det formål at fremme hurtig spil. F.eks. reglen om at spillet, når bolden er ude af spil, skal sættes igang igen inden for 4 sekunder og altid med et indspark. Futsal spilles med fødderne, så her er der ikke noget der hedder hverken ind- eller hjørnekast.


For de fleste der oplever eller prøver Futsal, er det der først falder i øjnene nok bolden. I Futsal spiller man nemlig med en bold, der i forhold til en almindelige fodbold har et meget lavt bounce, hvilket gør bolden meget mindre levende end de bolde, der normalt spilles med indendørs. Specielt for børn og unge skaber det en meget roligere boldomgang, hvilket gør det muligt for den enkelte spillere i højere grad at skabe noget med bolden, istedet for at skulle bruge al energien på at kontrollere den, som det for mange spillere er tilfældet, når der spilles med almindelige fodbolde indendørs. De specielle Futsalbolde skaber således et spil, hvor der naturligt er mange driblinger, finter, hurtige fodskifte, 1-mod-1 situationer & 1-2 kombinationer. Simpelthen fordi spillerne med en Futsalbold i deres boldomgang har overskud til at være kreative & udfordrende, og dermed udvikle deres tekniske kunnen. Det er ingen tilfældighed, at de lande hvor fodboldkulturen er kendetegnet ved et højt teknisk niveau, som Spanien & Brasilien, der spiller børn og unge meget Futsal, jf. linket 'Derfor skal du spille Futsal' under menupunktet Om Futsal. Futsal skaber bare bedre fodboldspillere!